Cultuursensitieve jeugdhulp
Een (super)diverse samenleving legt de jeugdhulp nieuwe vragen voor: wat betekent het om op te voeden en op te groeien in een migratiecontext? Een antwoord daarop is ‘cultuursensitieve zorg’, waarbij er aandacht is voor de impact van migratie, levensbeschouwing en transculturele elementen op een opvoedingssituatie.
Zowel de hulpverlener als de jongere en zijn gezin hebben een idee over opvoeden, opgroeien en ouderschap. Om hier meer zicht op te krijgen, moeten we niet alleen de visie van het gezin bevragen, maar ook de visie van de hulpverlening en welke kaders gehanteerd worden binnen de samenleving. Wanneer je deze samen kan onderzoeken, met aandacht voor de verschillen en de gelijkenissen, is het vaak eenvoudiger om te verbinden tussen de verschillende visies.
Er zijn veel uitdagingen verbonden aan deze gemeenschappelijke zoektocht: wanneer is iets ‘cultuur’, waar begint en eindigt de impact van migratie, hoe kunnen we rekening houden met levensbeschouwelijke overtuigingen wanneer ze niet aansluiten bij die van de samenleving? Het antwoord hierop is niet eenduidig omdat migratie een complex proces is en een invloed heeft op meerdere generaties. Daarnaast zijn er al snel een aantal praktische drempels die een invloed hebben op de aanpak. Denk maar aan het gebrek aan een gemeenschappelijke taal tussen de hulpverlener en de jongere en zijn gezin. Of de regelgeving rond de verblijfsstatus: dit vraagt niet alleen een bijkomende juridische know how van de hulpverlening, maar veroorzaakt veel stress bij de gezinnen waardoor de hulpverlening niet altijd kan aansluiten bij de noden van het gezin.
Laat je inspireren door de bestaande voorbeelden & goede praktijken van cultuursensitieve jeugdhulp.
(Met dank aan OTA Vlaams-Brabant & Brussel).