Afbeelding
foto wim peumans

Wim Peumans

Spreker over lgbt-moslims

Wie is Wim Peumans?

Wim Peumans is schrijver en doctor in de antropologie. Hij heeft jarenlange onderzoekservaring in (homo)seksualiteit, gender, islam en migratie.

Wim behaalde een doctoraat in Antropologie aan KU Leuven en was verbonden aan de Universiteit van Kent (Canterbury) en de Universiteit van Witwatersrand (Johannesburg). Wim's masterthesis werd bekroond met de Marguerite Lefèvre Award voor Genderstudies (2010) en verscheen in boekvorm bij Acco (2011). Zijn Engelstalig werk, 'Queer Muslims in Europe' (Bloomsbury) ontving de 2019 Honorable Mention of Association for Middle East Women's Studies Book Award.  In 2019 verscheen de politieke biografie 'Een Zachte Anarchist' (Lannoo). Zijn vierde boek, 'Habibi - het lief en leed van lgbt-moslims' (Uitgeverij Vrijdag) werd genomineerd voor de Diversity Award 2021 van çavaria. In 2022 is hij de Vlaamse writer-in-residence bij de Jan van Eyck Academie, Maastricht.

Voor ‘Habibi’ - het Arabisch woord voor ‘mijn liefje’ - volgde Wim Peumans lgbt-moslims in België en Nederland gedurende een decennium. Voor de portretten in het boek had Wim gesprekken met lgbt-moslims, deed hij observaties in hun dagelijks leven en nam hij dagboekfragmenten van de geïnterviewden door.

Uit de intieme getuigenissen spreekt een strijd tussen twee werelden, spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, God en jezelf. Ze bieden een inkijk in wat het betekent om in een Westerse samenleving in de 21e eeuw op het kruispunt van verschillende minderheden te staan. De openhartige en vaak ontroerende portretten vormen een relaas van anders-zijn, hoop, angst, maar vooral van een zoektocht naar liefde. In de ervaringen van lgbt-moslims komen actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen samen: (homo)seksualiteit, islam en migratie. Thema's die met behulp van verhalen tastbaar worden en tot leven komen. Het boek biedt een antwoord op vragen zoals: waarom willen de ouders van  lgbt-moslims zo graag dat hun kinderen trouwen en kinderen krijgen? Wat wil dat zeggen, 'uit de kast komen' en komen lgbt-moslims liever niet uit de kast bij hun ouders? Wat denken moslims nu écht over homoseksualiteit? Hoe kan je lgbt én (praktiserend) moslim zijn?

In de lezingen gaat Wim Peumans aan de hand van deze vragen in op de belangrijkste rode draden uit het boek: familie en uit de kast komen, religie en seksualiteit. Hierbij koppelt hij treffende fragmenten uit de verhalen van lgbt-moslims aan een diepgaande en verhelderende analyse van de bredere socio-culturele context.

Expertise

  • religie 
  • seksualiteit 
  • lgbt-moslims 

Talen

Engels, Nederlands