Tafelgesprek Jongeren en identiteit in een multireligieuze samenleving
Al meer dan 50 jaar hebben diverse moslimgemeenschappen met uiteenlopende culturele achtergronden en religieuze overtuigingen van Vlaanderen en Brussel hun thuis gemaakt. Om dit vestigingsproces en het bijhorende erfgoed onder de aandacht te brengen, organiseert KADOC in nauwe samenwerking met het Netwerk Islamexperten en met de steun van lokale partners tafelgesprekken over diverse onderwerpen. De gesprekken hebben een tweeledig doel: enerzijds focussen ze op het ontstaan, de ontwikkeling en de functies van moskeeën op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel, anderzijds snijden ze een breder maatschappelijk thema aan. Zowel actoren binnen als buiten de moskeegemeenschappen nemen daarin het woord.
Sessies
Programma
Wat verstaan we onder identiteit? Spelen erfgoed en cultuur een rol in de identiteitsbeleving van jongeren? Zijn de verhalen van de eerste generatie Marokkaanse migranten nog gekend? En kunnen ze een brug vormen tussen het verleden en de toekomst?
Het tafelgesprek biedt een platform om reflecties en verhalen te delen en om te verkennen hoe intergenerationele ervaringen de identiteit van jongeren in een multireligieuze en seculiere samenleving kunnen beïnvloeden.
Drie bevlogen sprekers nemen plaats aan tafel. Kautar Oulad El Haj van het Netwerk Islamexperten gaat daarover in gesprek met lector Abdellah Benotmane, opvoedkundige Sabrine Yaghi en studente en jongerenvertegenwoordiger in de Vlaamse Jeugdraad Israe Aiach.