Alle tools

Liever Fleur dan Fatima; stagediscriminatie? Hoeft niet!

Stel je voor. Je wilt graag stagelopen bij die ene organisatie. Je solliciteert, maar je mails worden niet beantwoord. Dan hoor je dat jouw klasgenoot, met een Nederlandse naam, wel een stageplek heeft gekregen bij die organisatie. Sterker, hij vertelt je dat ze nog steeds op zoek zijn naar stagiaires...

Video

Wat? 

Stel je voor...

Je wilt graag stagelopen bij die ene organisatie. Je solliciteert, maar je mails worden niet beantwoord. Dan hoor je dat jouw klasgenoot, met een Nederlandse naam, wel een stageplek heeft gekregen bij die organisatie. Sterker, hij vertelt je dat ze nog steeds op zoek zijn naar stagiaires...

Of je wordt uitgenodigd voor een gesprek en bij binnenkomst kijken ze je geschokt aan. De eerste vraag die ze je stellen? Of je ervoor open staat om je hoofddoek af te doen.

Dat is stagediscriminatie. Een vorm van discriminatie waar sprake van is als studenten niet in aanmerking komen voor een stageplaats vanwege hun etniciteit, uiterlijk, religie, seksuele voorkeur, sekse of leeftijd. En dat is verboden in Nederland.

Studenten en onderzoekers van Hogeschool Inholland zijn, samen met Skyhigh TV en met subsidie van Instituut Gak, op zoek gegaan naar de verhalen achter stagediscriminatie. Wat doet het met studenten? En wat zouden bedrijven en docenten die stageplekken aanbieden eraan kunnen doen om stagediscriminatie tegen te gaan?

De resultaten uit het onderzoek, de tips die hieruit volgen, de documentaire Liever Fleur dan Fatima en zeven videoportretten die Skyhigh TV maakte, delen we op deze website. Zodat we in de nabije toekomst kunnen zeggen: Stagediscriminatie? Hoeft niet!

Wanneer?

2022

Door wie?

Hogeschool Inholland

Skyhigh TV 

Instituut Gak