Alle nieuws

Zomertips voor cultuursensitieve hulpverlening

September 2024

Deze zomer deelden we op onze LinkedIn-pagina wekelijks waardevolle tips van collega's over cultuursensitieve hulpverlening, diversiteit en inclusie. Van inspirerende kinderboeken tot concrete handvaten voor inclusieve zorg, elk advies bood inzichten om bewustzijn te vergroten en je professionele praktijk te versterken. In dit artikel blikken we terug op de tips, zodat je alles nog eens rustig kan doorlezen en toepassen in je werk.

Zomertip van Hayat

Zomertip van Hayat - Het artikel The Diversity and Inclusion Revolution

"The Diversity and Inclusion Revolution: Eight Powerful Truths laat je anders kijken naar diversiteit en inclusie op de werkvloer. In heldere taal en met praktische inzichten wordt aangetoond hoe bedrijven concrete stappen kunnen zetten naar een inclusievere cultuur, met aandacht voor thema's als gendergelijkheid en culturele diversiteit."

Zomertip van Tine - De podcast Zwijgen is geen optie

"In deze podcast worden inspirerende gesprekken gevoerd met denkers en doeners die hun verhalen delen over hun zoektocht naar een betere wereld. Vol kwetsbaarheid en maatschappelijke reflectie, ideaal om bij te ontspannen en tegelijk aan het denken gezet te worden.
Perfect om deze zomer te beluisteren tijdens een wandeling of lekker in de zon!"

Zomertip van Tine
Zomertip van Hugo

Zomertip van Hugo - Het boek Straatkat

Yasmina groeit op tussen twee culturen. Als een straatkat voelt ze zich een buitenbeentje. Enkel thuis vond ze rust, tot haar moeder ongeneeslijk ziek werd en stierf.

"Wat een prachtig, ontroerend en hartverwarmend boek! Ze beschrijft met zoveel tederheid de herinneringen aan haar moeder. Ik bewonder hoe ze zich kwetsbaar opstelt en haar eigen valkuilen analyseert, met precies de juiste dosis humor op het juiste moment."

Zomertip van Eline - Graphic novel Queer Stories of NotFromHeres

“Dit boekje bundelt zes verhalen van queer vluchtelingen die hun weg naar België vonden. Ze vertellen over de uitdagingen en zorgen waarmee zij geconfronteerd werden binnen het Belgische migratiesysteem. 
Voor mij is dit kunstwerkje een waardevolle herinnering aan empathie en hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken.”

Zomertip van Eline
Zomertip van Carine

Zomertip van Carine - Het boek Spreken en zijn. Hoe taal ons beperkt en bevrijdt

"In dit scherpe en sprankelende boek onderzoekt Gümüșay hoe taal ons denken vormt en onze politiek stuurt. Ze verlangt naar een taal die mensen niet tot categorieën reduceert en ons in al onze verscheidenheid laat bestaan. Dit boek is een must-read voor iedereen die wil begrijpen hoe taal onze wereld vormt en hoe we onze communicatie kunnen verbeteren."

Zomertip van Philippe - Inclusieve kinderfilms

"Op zoek naar inspiratie voor je kinderen op een regendagje tijdens de zomervakantie? Laat hun genieten van een inclusieve kinderfilm."

Onze ex-collega Philippe tipt deze films, verzameld door de Code Diversiteit & Inclusie.

Zomertip van Philippe
Zomertip van Steffie

Zomertip van Steffie - Superdiverse kinderboeken van Studio Sesam

"Ik zet graag de superdiverse kinderboeken van Studio Sesam in de kijker. Studio Sesam creëert kinderboeken waarin alle kinderen zichzelf kunnen herkennen. Deze boeken zijn niet alleen leuk, maar ook essentieel voor een inclusieve samenleving. Ze stimuleren begrip en waardering voor diversiteit vanaf jonge leeftijd. Wist je dat onze ex-collega Sayira Maruf ook een boek schreef voor Studio Sesam?"

Zomertip van Lise - De podcast Geen kleinde man

"Mijn zomertip is de podcast 'Geen kleine man' van AudioCollectief SCHIK. Ik vind de hele podcast een aanrader, maar de aflevering rond racisme en discriminatie in de zorg is écht enorm boeiend. Je gaat er op een andere manier van kijken. Toegankelijk, interessant en op een oorvriendelijke manier gebracht."

Zomertip van Lise